Przykładowe MENU naszych Krasnali

Dziesięciodniowy rozkład wyżywienia dzieci w Przedszkolu Niepublicznym Krasnal i Krasnal 2 w Olsztynie.

21 luty 2022 rok – poniedziałek

Śniadanie – 8.30

chleb pszenny, razowy, masło, pasta „wesoła biedroneczka” – gotowane jajko, czerwona papryka, szczypiorek, czarnuszka, naturalny jogurt z odrobiną majonezu, pieprze; mleko z miodem, herbatka owocowa.

Drugie Śniadanie – 10.00

jabłko, woda mineralna

Drugie danie – 11.30

klopsiki z łopatki wieprzowej z sosem sojowym, selerem naciowym, czerwoną papryką, czosnkiem, cebulką, przyprawione tymiankiem, pieprzem, natką pietruszki z dodatkiem śmietany;

wege: klopsiki z kalafiora i kaszy jaglanej z sosem sojowym, czerwoną papryką, selerem naciowym, przyprawione czosnkiem, pieprzem i koperkiem;

miks kasz (jęczmienna, owsiana, gryczana); surówka: fasolka szparagowa z masłem; kompot wieloowocowy

Zupa – 14.30

pieczarkowa – krem na wywarze warzywnym z ziemniakami, śmietaną i koperkiem

Podwieczorek – 15,00

banan, herbatka miętowa

 

22 luty 2022 rok – wtorek

Śniadanie – 8.30

chleb pszenny, razowy, masło, pieczony filet z indyka (wyrób własny), jajko, pomidor, rzodkiewka, sałata, ketchup;

wege: chleb pszenny, razowy, masło, jajko, rzodkiewka, papryka;

kakao, herbatka owocowa;

Drugie Śniadanie – 10.00

sok przecierowy KUBUŚ, woda mineralna

Drugie danie – 11.30

gulasz z medalionów indyczych z cebulką, przyprawiony czosnkiem, tymiankiem, pieprzem, kluseczki śląskie;

wege: gulasz warzywny – marchewka, seler naciowy, pieczarki z podsmażaną cebulką, przyprawione czosnkiem, pieprzem, kluseczki śląskie;

surówka; ogórek korniszon, kompot wiśniowy

Zupa – 14.30

jarzynowa na wywarze warzywnym z ziemniakami i koperkiem

Podwieczorek – 15,00

jabłko, herbatka owocowa

 

23 luty 2022 rok – środa

Śniadanie – 8.30

bułka grahamka, masło, „wiosenny twarożek” – twaróg półtłusty, szczypiorek, rzodkiewka, jogurt naturalny, ze świeżym ogórkiem, czerwoną papryką;

herbatka z cytryną, miodem i tartym imbirem, herbatka owocowa

Drugie Śniadanie – 10.00

koreczek serowy, woda mineralna

Drugie danie – 11.30

karkówka w sosie własnym z mini marchewkami, pieczona w piecu, przyprawiona czosnkiem, tymiankiem, mieloną papryką i pieprzem;

wege: kotleciki z duszonej pietruszki (korzeń) i pora z gotowaną kaszą jaglaną, otoczone płatkami migdałowymi i bułką tartą, przyprawione  pieprzem, czosnkiem, pieczone w piecu;

ziemniaki, surówka: mizeria ze śmietaną, kompot z czarnej porzeczki;

Zupa – 14.30

ogórkowa na wywarze warzywnym z ryżem, śmietaną i koperkiem;

Podwieczorek – 15,00

kisiel malinowy, gruszka, woda mineralna

 

24 luty 2022 rok – czwartek TŁUSTY CZWARTEK

Śniadanie – 8.30

chleb pszenny, razowy, masło, pasta hummus (ciecierzyca, suszone pomidory, oliwa, czosnek, pasta tahini), ogórek kiszony, pomidor;

kasza jaglana na mleku, herbatka owocowa

Drugie Śniadanie – 10.00

mandarynki, herbatka malinowa

Drugie danie – 11.30

spaghetti bolognese – duszone mięso z indyka, z  czerwoną papryką, kukurydzą, cebulką, czosnek, przyprawiona bazylią, tymiankiem, z pomidorową passatą, posypane tartym parmezanem;

wege: duszone warzywa na maśle klarowanym – papryka czerwona, kukurydza, cebulka, czosnek, przyprawione bazylią, tymiankiem, passatą pomidorową, posypane tartym parmezanem;

kompot wieloowocowy

Zupa – 14.30

barszcz ukraiński na wywarze warzywnym z fasolą jaś, kapustą świeżą, ziemniakami i śmietaną

Podwieczorek – 15,00

pączki, herbatka owocowa

 

25 luty 2022 rok – piątek

Śniadanie – 8.30

grzanki z bagietki z masłem czosnkowym i żółtym serem, sałatka z pomidora i cebulki, przyprawiona czosnkiem, pieprzem, oliwą;

płatki owsiane na mleku, herbatka owocowa

Drugie Śniadanie – 10.00

banan, woda mineralna

Drugie danie – 11.30

zapiekanka makaronowa z kurczakiem i pieczarkami w sosie cebulowo – śmietanowym, przyprawiona pieprzem, czosnkiem i imbirem;

wege: zapiekanka makaronowa z pieczarkami, papryką w sosie cebulowo – śmietankowym przyprawiona czosnkiem i pieprzem;

kompot z owoców leśnych

Zupa – 14.30

krupnik z kaszy pęczak na wywarze warzywnym z ziemniakami i śmietaną;

Podwieczorek – 15,00

sok przecierowy KUBUŚ, herbatka owocowa

 

 

Jest to jadłospis sporządzony na 10 dni pomiędzy 21 luty a 4 marzec 2022 rok. Rodzice mają bezpośredni wgląd do niego z poziomu swoich telefonów komórkowych i zainstalowanej tam aplikacji LIVE KID. Każdego dnia mogą sprawdzić co ich dziecko będzie spożywało w przedszkolu. W naszym przedszkolu propagujemy zdrowy tryb życia dziecka. Podajemy chleby typu graham, razowe, pszenne – dostarczane przez piekarnię każdego dnia z rana. Nasza własna kuchnia serwuje codziennie wychowankom zdrowe, smaczne posiłki, Przygotowujemy je na bazie świeżych produktów dostarczanych codziennie przez stałych, zaufanych dostawców. Produkty są wyselekcjonowane i najwyższej jakości. W naszej kuchni używamy tylko jajek oznaczonych nr 1PL – od kur z chowu ściółkowego. Sami pieczemy mięsne dodatki do kanapek. Nasza kuchnia wyposażona jest w piec konwekcyjno – parowy, dzięki któremu unikamy podawania dzieciom potraw smażonych. Nie stosujemy metody smażenia w głębokim tłuszczu. Nie stosujemy produktów garmażeryjnych (takich jak pierogi, paluszki itp), przetworzonych (np. maggi, wegeta), ulepszaczy smaku, produktów sproszkowanych, wypełnionych konserwantami. Zanim produkt trafi do dziecka dokładnie studiujemy jego skład. U nas potrawy powstają od tak zwanego produktu pierwszego: surowe mięsa, świeże warzywa i owoce, mrożone warzywa i owoce. Do picia dzieci otrzymują wodę mineralną, herbatki z suszu owocowego (nie z proszku), kompoty ze świeżych lub mrożonych owoców (w zależności od pory roku). Napoje słodzimy miodem lub syropem klonowym, wyciśniętym sokiem z owoców. Do przyrządzania codziennego menu wykorzystujemy ilość soli jodowanej nie przekraczając ok. 2 g na jedno dziecko. Napoje wymienione przy poszczególnych posiłkach dostępne są przez cały dzień. Dzieci otrzymują je na „żądanie” i w wyznaczonych godzinach (dla zapominalskich). Gdy w okresie ciepłych dni przebywają na podwórku, woda jest dla nich dostępna również tam.