Dziesięciodniowy rozkład wyżywienia dzieci w Przedszkolu Niepublicznym Krasnal i Krasnal 2 w Olsztynie.
21 luty 2022 rok – poniedziałek
Śniadanie – 8.30
chleb pszenny, razowy, masło, pasta „wesoła biedroneczka” – gotowane jajko, czerwona papryka, szczypiorek, czarnuszka, naturalny jogurt z odrobiną majonezu, pieprze; mleko z miodem, herbatka owocowa.
Drugie Śniadanie – 10.00
jabłko, woda mineralna
Drugie danie – 11.30
klopsiki z łopatki wieprzowej z sosem sojowym, selerem naciowym, czerwoną papryką, czosnkiem, cebulką, przyprawione tymiankiem, pieprzem, natką pietruszki z dodatkiem śmietany;
wege: klopsiki z kalafiora i kaszy jaglanej z sosem sojowym, czerwoną papryką, selerem naciowym, przyprawione czosnkiem, pieprzem i koperkiem;
miks kasz (jęczmienna, owsiana, gryczana); surówka: fasolka szparagowa z masłem; kompot wieloowocowy
Zupa – 14.30
pieczarkowa – krem na wywarze warzywnym z ziemniakami, śmietaną i koperkiem
Podwieczorek – 15,00
banan, herbatka miętowa
22 luty 2022 rok – wtorek
Śniadanie – 8.30
chleb pszenny, razowy, masło, pieczony filet z indyka (wyrób własny), jajko, pomidor, rzodkiewka, sałata, ketchup;
wege: chleb pszenny, razowy, masło, jajko, rzodkiewka, papryka;
kakao, herbatka owocowa;
Drugie Śniadanie – 10.00
sok przecierowy KUBUŚ, woda mineralna
Drugie danie – 11.30
gulasz z medalionów indyczych z cebulką, przyprawiony czosnkiem, tymiankiem, pieprzem, kluseczki śląskie;
wege: gulasz warzywny – marchewka, seler naciowy, pieczarki z podsmażaną cebulką, przyprawione czosnkiem, pieprzem, kluseczki śląskie;
surówka; ogórek korniszon, kompot wiśniowy
Zupa – 14.30
jarzynowa na wywarze warzywnym z ziemniakami i koperkiem
Podwieczorek – 15,00
jabłko, herbatka owocowa
23 luty 2022 rok – środa
Śniadanie – 8.30
bułka grahamka, masło, „wiosenny twarożek” – twaróg półtłusty, szczypiorek, rzodkiewka, jogurt naturalny, ze świeżym ogórkiem, czerwoną papryką;
herbatka z cytryną, miodem i tartym imbirem, herbatka owocowa
Drugie Śniadanie – 10.00
koreczek serowy, woda mineralna
Drugie danie – 11.30
karkówka w sosie własnym z mini marchewkami, pieczona w piecu, przyprawiona czosnkiem, tymiankiem, mieloną papryką i pieprzem;
wege: kotleciki z duszonej pietruszki (korzeń) i pora z gotowaną kaszą jaglaną, otoczone płatkami migdałowymi i bułką tartą, przyprawione pieprzem, czosnkiem, pieczone w piecu;
ziemniaki, surówka: mizeria ze śmietaną, kompot z czarnej porzeczki;
Zupa – 14.30
ogórkowa na wywarze warzywnym z ryżem, śmietaną i koperkiem;
Podwieczorek – 15,00
kisiel malinowy, gruszka, woda mineralna
24 luty 2022 rok – czwartek TŁUSTY CZWARTEK
Śniadanie – 8.30
chleb pszenny, razowy, masło, pasta hummus (ciecierzyca, suszone pomidory, oliwa, czosnek, pasta tahini), ogórek kiszony, pomidor;
kasza jaglana na mleku, herbatka owocowa
Drugie Śniadanie – 10.00
mandarynki, herbatka malinowa
Drugie danie – 11.30
spaghetti bolognese – duszone mięso z indyka, z czerwoną papryką, kukurydzą, cebulką, czosnek, przyprawiona bazylią, tymiankiem, z pomidorową passatą, posypane tartym parmezanem;
wege: duszone warzywa na maśle klarowanym – papryka czerwona, kukurydza, cebulka, czosnek, przyprawione bazylią, tymiankiem, passatą pomidorową, posypane tartym parmezanem;
kompot wieloowocowy
Zupa – 14.30
barszcz ukraiński na wywarze warzywnym z fasolą jaś, kapustą świeżą, ziemniakami i śmietaną
Podwieczorek – 15,00
pączki, herbatka owocowa
25 luty 2022 rok – piątek
Śniadanie – 8.30
grzanki z bagietki z masłem czosnkowym i żółtym serem, sałatka z pomidora i cebulki, przyprawiona czosnkiem, pieprzem, oliwą;
płatki owsiane na mleku, herbatka owocowa
Drugie Śniadanie – 10.00
banan, woda mineralna
Drugie danie – 11.30
zapiekanka makaronowa z kurczakiem i pieczarkami w sosie cebulowo – śmietanowym, przyprawiona pieprzem, czosnkiem i imbirem;
wege: zapiekanka makaronowa z pieczarkami, papryką w sosie cebulowo – śmietankowym przyprawiona czosnkiem i pieprzem;
kompot z owoców leśnych
Zupa – 14.30
krupnik z kaszy pęczak na wywarze warzywnym z ziemniakami i śmietaną;
Podwieczorek – 15,00
sok przecierowy KUBUŚ, herbatka owocowa
Jest to jadłospis sporządzony na 10 dni pomiędzy 21 luty a 4 marzec 2022 rok. Rodzice mają bezpośredni wgląd do niego z poziomu swoich telefonów komórkowych i zainstalowanej tam aplikacji LIVE KID. Każdego dnia mogą sprawdzić co ich dziecko będzie spożywało w przedszkolu. W naszym przedszkolu propagujemy zdrowy tryb życia dziecka. Podajemy chleby typu graham, razowe, pszenne – dostarczane przez piekarnię każdego dnia z rana. Nasza własna kuchnia serwuje codziennie wychowankom zdrowe, smaczne posiłki, Przygotowujemy je na bazie świeżych produktów dostarczanych codziennie przez stałych, zaufanych dostawców. Produkty są wyselekcjonowane i najwyższej jakości. W naszej kuchni używamy tylko jajek oznaczonych nr 1PL – od kur z chowu ściółkowego. Sami pieczemy mięsne dodatki do kanapek. Nasza kuchnia wyposażona jest w piec konwekcyjno – parowy, dzięki któremu unikamy podawania dzieciom potraw smażonych. Nie stosujemy metody smażenia w głębokim tłuszczu. Nie stosujemy produktów garmażeryjnych (takich jak pierogi, paluszki itp), przetworzonych (np. maggi, wegeta), ulepszaczy smaku, produktów sproszkowanych, wypełnionych konserwantami. Zanim produkt trafi do dziecka dokładnie studiujemy jego skład. U nas potrawy powstają od tak zwanego produktu pierwszego: surowe mięsa, świeże warzywa i owoce, mrożone warzywa i owoce. Do picia dzieci otrzymują wodę mineralną, herbatki z suszu owocowego (nie z proszku), kompoty ze świeżych lub mrożonych owoców (w zależności od pory roku). Napoje słodzimy miodem lub syropem klonowym, wyciśniętym sokiem z owoców. Do przyrządzania codziennego menu wykorzystujemy ilość soli jodowanej nie przekraczając ok. 2 g na jedno dziecko. Napoje wymienione przy poszczególnych posiłkach dostępne są przez cały dzień. Dzieci otrzymują je na „żądanie” i w wyznaczonych godzinach (dla zapominalskich). Gdy w okresie ciepłych dni przebywają na podwórku, woda jest dla nich dostępna również tam.