Wyżywienie małego Krasnala

Znalezione obrazy dla zapytania jedzenieTak żywimy nasze dzieci w Krasnalu.

Dzieci otrzymują dziennie pięć posiłków: śniadanie, II śniadanie, obiad - drugie danie, zupa, podwieczorek.

Posiadamy własną nowocześnie wyposażoną kuchnię, współpracujemy ze stałymi dostawcami, którzy codziennie dostarczają nam świeży towar. Staramy się, by w jadłospisie naszych dzieci znajdowały się tylko produkty zdrowe, pozbawione konserwantów, ulepszaczy i wzmacniaczy smaków. Dania w naszej kuchni przygotowujemy od tzw. produktu pierwszego. Nie używamy produktów garmażeryjnych i przetworzonych.

Codziennie sporządzamy świeże posiłki, podajemy pięć porcji warzyw i owoców każdego dnia. Od wielu lat nie podajemy dzieciom wędlin przemysłowych. Sami pieczemy mięsa tylko dobrej jakości (schab, karkówka, filet z indyka, pasztety, pieczenie). Sporządzamy też wszelkiego rodzaju pasty, humusy - z fasoli, ciecierzycy, twarogu, awokado, jaj. Przyprawiamy dużą ilością ziół, oliwkami, suszonymi pomidorami, kaparami. Staramy się by sól podawana była w niewielkich ilościach (nie przekraczając 2g soli jodowanej na dziecko w ciągu dnia) - jako przyprawę wykorzystujemy kiszone ogórki. Dieta dziecka jest  zbilansowana, bogata w odpowiednie grupy pokarmowe: rośliny strączkowe - fasola, groch, ciecierzyca, różnego rodzaju kasze, ciemne makarony i ryż, ziemniaki. Staramy się by w diecie znajdowało się dużo błonnika: warzywa i owoce bogate w błonnik, pestki słonecznika, orzechy. Podajemy też dzieciom odpowiednia ilość nabiału - zupy mleczne, kawa na mleku, bawarka, koktajle owocowe na bazie świeżych lub mrożonych owoców i jogurtu naturalnego czy kefiru. W naszym przedszkolu nie używamy gotowych produktów nabiałowych, które zwierają duże ilości cukru i ulepszaczy. W okresie późnej jesieni i zimy przyrządzamy dzieciom napoje z miodem, imbirem i cytryną, różnego rodzaju herbatki owocowe i ziołowe, wodę z wyciśniętym sokiem z owoców (cytryna, pomarańcza), warzywne soki przecierowe, których skład nie budzi naszych zastrzeżeń. Na żądanie dzieci otrzymują butelkowaną wodę mineralną.  Przyrządzamy też dania bezmięsne: kluski śląskie, kluski leniwe, naleśniki z mięsem, z twarogiem, ze szpinakiem, kotlety ziemniaczane z sosem ze świeżych pieczarek. Sami pieczemy różnego rodzaju ciasta: drożdżowe, marmurkowe babki piaskowe, ciasta kruche. Staramy się eliminować z diety dziecka cukier - nie słodzimy kompotów ani herbatek. W odpowiedniej  ilości  podajemy dzieciom naturalny miód.

 

Dziesięciodniowy rozkład wyżywienia dzieci umieszczamy do wiadomości rodziców na tablicy ogłoszeń w głównym holu przedszkola. Dodatkowo sporządzamy codzienne jadłospisy. Dekadówki sporządzone są zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 26 sierpnia 2015 roku w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz warunki jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach.

Kącik zdrowego żywienia

Znalezione obrazy dla zapytania zioła

 

1. Zioła - Źródło zdrowia

Projekt i wykonanie Edytor sp. z o.o.